MERIMIESTERVEYSKESKUS

Merimiesterveyskeskus

Merimiesterveyskeskus Turussa huolehtii merenkulun henkilöstön  lakisääteisistä terveystarkastuksista.

Varsinais-Suomen Hyvinvointialueen (VARHA)  Merimiesterveyskeskuksen palveluita tuottaa 1.1.2023 alkaen Länsirannikon Työterveys vanhassa tutussa osoitteessa Hämeenkatu 10 20500 Turku.

Laivaväen lääkärintarkastuksista annetun lain (laki laivaväen lääkärintarkastuksista 1171/2010) mukaan aluksella työskentelevien on oltava terveydentilaltaan laivatyöhön soveltuvia. Terveydellinen soveltuvuus laivatyöhön todetaan alku- tai uusintatarkastuksessa. Kun henkilö tulee ensimmäistä kertaa alalle, tehdään hänelle ns. alkutarkastus. Alkutarkastus ulkomaanliikennettä varten tehdään merimiesterveyskeskuksessa. Kotimaanliikennettä varten alkutarkastuksen voi tehdä myös muualla toimiva merimieslääkäri. Uusintatarkastuksen sekä kotimaan- että ulkomaanliikennettä varten voi tehdä myös muu kuin merimiesterveyskeskuksen merimieslääkäri.

Laivaväen lääkärintarkastuksen tavoitteena on, että merenkulkuammateissa työskentelevät henkilöt kykenevät terveydentilansa puolesta suoriutumaan ammatin edellyttämistä tehtävistä vaarantamatta meriturvallisuutta tai omaa tai muiden aluksella työskentelevien turvallisuutta.

Todistusten voimassaoloaika

Lähtökohtaisesti lääkärintodistus on voimassa kaksi vuotta antopäivästä lukien. Poikkeustapauksissa lääkärintodistuksen voimassaoloa voidaan rajoittaa esimerkiksi sairauden vuoksi. Alle 18-vuotiaan lääkärintodistus on voimassa yhden vuoden.

Ohjeet merimiestarkastukseen tulijalle

1. Ota kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan.

2. Ota mahdolliset silmälasit mukaan. Piilolinssit pois silmistä tarkastukseen tultaessa.

3. Ota edellinen merimieslääkärintodistus mukaan. Mahdollinen poikkeuslupapäätös tulee olla mukana uusintatarkastuksessa. Mahdollinen poikkeuslupapäätös sisältää usein ohjeita, että mitä tutkimuksia ja terveydentilan selvityksiä on liitettävä uuden poikkeuslupahakemuksen liitteeksi.

4. Tarkastuksen yhteydessä otetaan virtsanäyte, josta tutkitaan virtsan valkuainen ja sokeri.

5. Tarkastukseen varataan aikaa 60 min hoitajalle ja 30-60 minuuttia laivaväen terveystarkastuksia tekevälle lääkärille. – Huomiothan että joskus vastaanotolla voi kestää tehtyä varausta pidempään.

6. Sakkomaksu (56,70 €) peritään peruuttamatta jätetystä tai tarkastuspäivänä perutusta ajasta.

7. Ulkomaanliikenteen alkutarkastukseen tulevilla tulee olla röntgenlääkärin lausunto keuhkoröntgenkuvasta (vuoden sisällä kuvattu). Sähköinen lähete keuhkokuvauksiin tehdään merimiesterveyskeskuksesta etukäteen ajanvarauksen yhteydessä. Röntgenlausuntoa EI tarvita kotimaanliikenteeseen hakevilta. (Uusintatarkastuksessa röntgenkuvaus vain lääkärin harkinnan mukaan.)

8. Kaikista pitkäaikaissairauksista kannattaa ottaa mukaan mahdolliset sairaskertomukset.

Keuhkokuvaukset (Turussa)

Sähköinen lähete keuhkokuvauksiin tehdään merimiesterveyskeskuksesta etukäteen ajanvarauksen yhteydessä. Kuvantamiset: Turunmaan sairaala. Kaskenkatu 13, Turku. Sisäänkäynti Kaskenkadun ja Sirkkalankadun kulmasta. Varaa aika kuvaukseen soittamalla Turunmaan sairaalaan numeroon: 02 3146260. Käynti on maksuton. On myös muistettava mainita, että kuvaus on merimiestodistusta varten.

Ulkopaikkakuntalaiset voivat pyytää lähetettä keuhkokuvaukseen esimerkiksi oman kunnan terveysasemalta.

Ajanvaraus laivaväen terveystarkastukseen: vain puhelimitse p. 010 3252 200

Laivaväen lääkärintarkistukset